Underhållsplan

Underhållsplan med energieffektivisering Malmö – Brf och Fastighetsägare

Konsultbolaget Sustend AB, rekommenderade av Riksförbundet Bostadsrätterna och Planima, har tagit fram en ny produkt Underhållsplan Grön som kombinerar underhållsplanerna med en energikartläggning för att visa på synergierna mellan underhållsåtgärder och investeringar i energieffektivisering. Med Sustends Underhållsplan Grön kan bostadsrättsföreningar och fastighetsägare i Malmö enkelt se vilka energieffektiviseringsåtgärder som är mest lönsamma för den specifika fastigheten, vad investeringskostnaden ligger på, hur mycket energiförbrukningen sänks och när investeringen kommer att betala av sig. Sustend utgörs av totalt 43 konsulter med spetskompetens inom besiktningar och underhåll.

Vill du veta mer om hur vi stöttar kunder i Malmö med underhållsplanering och energieffektivisering? Tveka inte att kontakta oss på info@sustend.se eller 010 175 69 09.

Vad är en underhållsplan med energieffektivisering?

En underhållsplan beskriver en fastighets framtida behov av underhåll. Den visar vad som behöver göras med fastigheten, när det ska göras, samt hur mycket det kommer att kosta. Underhållsplanen är fastighetsägarens viktigaste verktyg för den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Enkelt förklarat kan den beskrivas som en sammanställning över:

  • VAD som ska göras
  • NÄR det ska göras
  • KOSTNADEN för underhållsåtgärderna

Vanligtvis omfattar en underhållsplan 10 – 50 år framåt i tiden. Generellt sett gäller att ju längre tid underhållsplanen överblickar, desto större kontroll får man över framtida underhållskostnader. Det är endast de planerade underhållsbehoven som tas med, exempelvis renovering av tegelfasaden, fönsterbyterelining av avloppsstammar eller stambyte och liknande åtgärder. Det ingår alltså inte löpande reparationer eller oförutsedda händelser som till exempel vattenskador, inbrottsskador eller dylikt.

Medan Sustend Underhållsplan är en tydlig manual över hur fastighetens periodiska underhåll ska skötas och vad det kommer att kosta. Får ni i Underhållsplan Grön även reda på hur underhållsåtgärder kan kombineras med investeringar i energieffektivisering, hur dessa påverkar ert klimatavtryck och vilken återbetalningstid ni kan få på era investeringar. När vi syr ihop paketen av underhållsåtgärder och investeringar tittar vi alltid på synergieffekter som kan sänka era totala kostnader, exempelvis en solcellsinstallation i samband med ett takbyte.

Åtgärdsplan för år 2035 ur en underhållsplan

En bra underhållsplan innehåller som allra minst underhållsåtgärder, underhållsintervall och underhållskostnader.

En fastighet är en stor tillgång, för en brf den allra största. Det gäller att förvalta denna tillgång så att den inte förfaller och förlorar sitt värde. En bra underhållsplan är oerhört viktig för en brf som är mån om sin fastighet. Underhållsplanen hjälper bostadsrättsföreningen att planera och strukturera förvaltningen. Den sparar också pengar åt föreningen eftersom akutåtgärder undviks och underhållsåtgärderna kan samordnas på ett effektiv sätt.

Varför behövs en underhållsplan med energieffektivisering?

En underhållsplan ger fastighetsägaren överblick och kontroll över byggnadens långsiktiga behov. När den kompletteras med förslag på energieffektiviseringsåtgärder, uppnår man flera fördelar. Dels säkerställs att fastighetens alla komponenter underhålls vid rätt tidpunkt, vilket förhindrar oväntade kostnader och driftstopp, men man kan också på ett strukturerat sätt minska energiförbrukningen och därmed sänka driftskostnaderna.

Till exempel, genom att inkludera åtgärder som uppgradering av isolering, byte av fönster eller installation av energieffektiva värme- och ventilationssystem, kan man inte bara förebygga framtida skador, utan även skapa en mer hållbar och miljövänlig fastighet. Energieffektiviseringsåtgärder bidrar dessutom till en förbättrad inomhusmiljö, något som ökar fastighetens värde och trivsel för de boende.

Att underhålla fastigheten utan att samtidigt överväga energieffektivisering riskerar att låsa fast byggnaden i föråldrade tekniker och högre energikostnader. Precis som en bilmotor behöver regelbunden service, behöver fastigheten kontinuerligt uppdateras och optimeras för att fungera på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. /vc_column_text]

Underhållsplanens syfte

Syftet med en underhållsplan är att bostadsrättsföreningen ska vara förberedda inför framtida underhållsbehov och de kostnader de medför. Dessutom att göra det lättare att sprida ut kostnaderna för underhållet på en längre period. När bostadsrättsföreningen känner till den årliga snittkostnaden för underhållet vet föreningen också hur mycket pengar som behöver avsättas till underhållsfonden. Genom att planera och budgetera för underhållet i god tid blir det enklare för bostadsrättsföreningen att ha en jämnare boendekostnad för sina medlemmar, och dessutom spara pengar på sikt. Onödiga lån eller plötsliga avgiftshöjningar kan undvikas. En välgjord underhållsplan minskar dessutom oftast behovet av akuta reparationer och leder därför till lägre kostnader för bostadsrättsföreningen.

En fastighet som hålls i bra skick ger följande fördelar för bostadsrättsföreningen och fastighetsägaren:

  • lägre kostnader för drift och underhåll
  • högre marknadsvärde på fastighet och lägenheter
  • lägre försäkringspremier
  • fördelaktigare lånevillkor och ränta
  • jämnare avgiftsutveckling
  • minimerad risk för plötsliga avgiftshöjningar orsakade av dyra akuta reparationer

Med en bra underhållsplan underlättas även ett systematiskt arbete med att sänka förbrukningar och därmed ge en lägre miljöpåverkan.